IFS Food
Το διεθνές πρότυπο IFS Food 6.1 είναι αναγνωρισμένο από το GFSI (Global Food Safety Initiative) και βοηθά π.χ. επιχειρήσεις τροφίμων, που επιθυμούν να προωθήσουν τα προϊόντα τους σε πελάτες λιανικής, χωρών όπως είναι η Γερμανία, η Γαλλία κ.λπ., να αναπτύξουν ένα ενιαίο σύστημα διαχείρισης και αξιολόγησης της ποιότητας και ασφάλειας των προϊόντων τους. Η πιστοποίηση (μετά από επιθεώρηση) των επιχειρήσεων, γίνεται από εξουσιοδοτημένους φορείς.
To IFS εστιάζει σε διεργασίες που είναι καθοριστικές για την ασφάλεια και την υψηλή ποιότητα των προϊόντων.
Αν και το σύστημα IFS ακολουθεί μια διαφορετική προσέγγιση από το ISO 22000, τα δύο συστήματα έχουν κοινές τις απαιτήσεις HACCP, που βασίζονται στις αρχές του Codex Alimentarius.
Το IFS δεν εφαρμόζεται στην πρωτογενή παραγωγή.
Ορισμένοι βασικοί στόχοι του προτύπου IFS είναι:
-
Να καθιερωθεί ένα κοινό πρότυπο με ομοιόμορφο σύστημα αξιολόγησης,
-
Να υπάρξει συνεργασία με διαπιστευμένους φορείς πιστοποίησης και με εγκεκριμένους επιθεωρητές, που έχουν τα απαιτούμενα προσόντα,
-
Να μειωθούν τα κόστη και οι χρόνοι τόσο για τους προμηθευτές όσο και για τις επιχειρήσεις (πελάτες) λιανικής.
Το σύστημα IFS δημιουργήθηκε για να απαντήσει το ακόλουθο βασικό ερώτημα:"Έχει ένας προμηθευτής την ικανότητα να παραδίδει ασφαλή τρόφιμα τηρώντας τις συμφωνημένες προδιαγραφές των τελικών προϊόντων;"
Όπως και το διεθνές πρότυπο ISO 22000, έτσι και το IFS Food απαιτεί τη διενέργεια εσωτερικών επιθεωρήσεων του συστήματος, οι οποίες πρέπει να ανέρχονται (σύμφωνα με το πρότυπο) σε τουλάχιστον μία ετησίως.
BRC
Το διεθνές πρότυπο BRC για την ασφάλεια των τροφίμων, παρέχει το πλαίσιο προκειμένου να βοηθηθούν οι παραγωγοί τροφίμων στην παραγωγή ασφαλών τροφίμων, στη διαχείριση της ποιότητας και στην ικανοποίηση των απαιτήσεων των πελατών τους.
Το πρότυπο καθορίζει τις απαιτήσεις για την παραγωγή, την επεξεργασία και τη συσκευασία:
-
Τροφίμων της ίδιας της επιχείρησης ή τροφίμων ιδιωτικής ετικέτας,
-
Πρώτων υλών ή συστατικών για χρήση π.χ. από εταιρείες catering, παραγωγούς τροφίμων και από άλλες επιχειρήσεις παροχής υπηρεσιών τροφίμων (π.χ. εστιατόρια, σχολικά κυλικεία, καφετέριες κ.λπ.),
-
Τροφίμων όπως είναι τα φρούτα και λαχανικά,
-
Ζωοτροφών για κατοικίδια.
Το πρότυπο δεν εφαρμόζεται σε δραστηριότητες που σχετίζονται με χονδρεμπόριο, με εισαγωγές και με τη διανομή ή αποθήκευση τροφίμων που δεν είναι υπό τον άμεσο έλεγχο της εταιρείας.